Marka Tescil
Şirketinizin entelektüel ve en değerli sermayesi olan markanızı korumanın yolu ise tescil edilmesinden geçiyor. Markalaşma stratejisinin en önemli parçası olan “Marka Tescili”, gelecekte tüm yatırımların üzerine yapılacağı markanızın sürekli risk altında olmasını engelliyor.
Marka isminin yanında, markanın kullanılacağı faaliyet alanına göre doğru sınıf ve emtiaların (alt sınıfların) tespiti, ileride yaşanacak sorunların önüne geçmenizi sağlar. Bazı alt sınıfların benzerleri veya tamamlayıcıları farklı sınıflar altında bulunabilir. Ayrıca, mevcut faaliyet alanı yanında, stratejik hedeflere ve pazar payının büyümesi sonunda oluşabilecek yeni faaliyet alanları öngörüsüne göre sınıf/emtia belirlemek gerekmektedir. Eksik sınıf seçimi, tanınmış duruma gelen bir markanın yeni faaliyet alanlarında kullanılamamasına sebep olabilir. Yanlış sınıf ve emtialarda yapılacak başvurular markanızı faaliyet gösterdiğiniz sektörde koruma şansınızı ve rekabet imkanınızı azaltabilir.
Tasarım Tescili
Satın alma davranışlarını etkileyen ambalaj, model, desen, yedek parça tasarımlarının ortaya çıkış hikayeleri zor ve emek isteyen süreçlerdir. Özellikle tekstil, mobilya, makine ve gıda gibi sektörlerde ürünün görselliğini öne çıkaran tasarımlarınızın farkını ortaya koyacak her şeyi “Tasarım Tescili” ile korumak mümkün.
Bir tasarımın tescil edilerek korunması ile hak sahibi inhisarı haklara sahip olur.
Üçüncü kişiler, tasarım sahibinin izni olmadan koruma kapsamındaki tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünü üretemez, piyasaya sunamaz, satamaz, ithal edemez, ticari amaçlı kullanamaz veya bu amaçlarla elde bulunduramaz ya da bu tasarım veya tasarımın uygulandığı ürünle ilgili sözleşme yapmak için öneride bulunamaz.
Patent / Faydalı Model
Daha önce başkası tarafından meydana getirilmemiş ve endüstriyel üretime uygun her buluşun en kısa zamanda patenti alınmalıdır.
Ortaya attığınız tüm fikir, yöntem ve aygıtların patentini alarak tescil ettirmeniz gerekir. Fikri ve sinai hakların korunarak mucidin buluş üzerindeki tüm haklara sahip olabilmesi için; Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurulması gerekir. Patent tescilini almadığınız buluşlarınız üzerinde hak iddia edemezsiniz. Koruma altına alınmayan buluşlar üzerinden 3. kişiler çıkar ederek emeğinize zarar verebilir.
Uluslararası Marka Tescili
Tescil edilme başvurusu Türkiye’de yapılmış ve Türkiye’de tescil edilmiş markalar yalnızca Türkiye sınırları içerisinde korunmaktadır. Ki bu durum diğer bütün ülkeler içinde geçerlidir yani kısaca diyebiliriz ki marka tescili ülkeseldir. Marka sahipleri yurt dışına bayilik verme, ihracat yapma ve yurt dışında fuarlara katılma gibi nedenlerle ülke sınırları dışına çıkardıkları ürün veya hizmetlerinin korunması amacıyla markalarını ilgili ülke veya ülkelerde tescil ettirmelidirler.
Markanın uluslararası platformda başvurusunun ve tescilinin gerçekleştirilebilmesi için öncesinde marka bağlı bulunduğu ülkede tescil edilmiş olmalıdır. İlk etapta uluslararası marka tescili bağlı bulunan ülkede tescillenmiş olan markaya bağlı şekilde yürütülür (5 yıl). İlgili marka bu süre dolmadan kendi ülkesinde hükümsüz kalırsa, uluslararası marka tescilini de kaybeder. Günümüzde uluslararası tescil sistemleri sayesinde bir tek başvuru ile birçok ülkede marka tescil başvurusu da gerçekleştirilebilmektedir.
Barkod Tescili
Barkod, bir firmanın veya kuruluşun ürettiği veya sattığı ürünlerinin tanınmasını ve takip edilmesini sağlayan bir sistemdir. Barkodlar, siyah ve beyaz çizgilerden oluşan bir koddur ve bu kodlar, ürünlerin barkod okuyucu cihazlar tarafından okunmasını sağlar.
Barkod tescili, işletmelere aşağıdaki faydalar sağlar:
- Ürünlerin hızlı ve kolay bir şekilde takibini sağlar.
- Stok kontrolüne yardımcı olur.
- Müşteri memnuniyetini artırır.
- Ürün güvenliğini sağlar.
Hemen Başvur